FAQ/veelgestelde vragen WAB

Veel gestelde vragen - Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB)

- Waarom is deze wet aangenomen?

De WAB heeft als doel om een nieuwe balans aan te brengen tussen de zekerheid en kansen binnen de arbeidsmarkt. Daarnaast moet de WAB het aantrekkelijker maken voor organisaties om personeel in vaste dienst te nemen.

- Wanneer val ik onder de WAB?

Iedere werknemer valt onder de WAB, maar de mate waarin deze wet op jou van toepassing is, is afhankelijk van de situatie waarin jij je bevindt. Bespreek dit vooral met jouw contactpersoon bij DuoZorg Uitzendbureau.

- Hoeveel contracten kan ik krijgen?

Dit ligt eraan onder welke rechtspositie je valt;

Werk jij diensten voor Careyn? Dan val je onder het zogenaamde periode- en ketensysteem en kun je 3 tijdelijke contracten binnen 3 jaar krijgen. Daarna heb je recht op een contract voor onbepaalde tijd.

Werk jij uitsluitend voor andere klanten en dus niet voor Careyn? Dan geldt voor jou het Fasesysteem uit de ABU cao. Je begint in fase A (78 gewerkte weken). Als fase A is afgerond kun je doorstromen naar fase B. In deze fase  kun je 6 tijdelijke contracten binnen 4 jaar krijgen. Daarna heb je recht op een contract voor onbepaalde tijd (fase C). 

- Wanneer heb ik recht op een eindejaarsuitkering?

Als wij jou ‘intraconcern’ uitzenden, dat wil zeggen binnen Careyn, dan ontvang jij de volledige inlenersbeloning uit de VVT-cao. Dat betekent dat je – naast je huidige salaris en toeslagen- ook het volgende krijgt:

  • Opbouw van 8,33% eindejaarsuitkering;
  • Opbouw van 8% vakantiegeld;
  • 29,67 vakantiedagen op fulltime jaarbasis;
  • Vanaf de 1e werkdag opbouw van het Pluspensioen bij Stichting Pensioenfonds voor Personeelsdiensten (StiPP), waarbij DuoZorg 8% van de premie betaalt en jij als werknemer 4%;
  • Reiskostenregeling conform de VVT-cao. Dit betekent dat als jij altijd dezelfde vaste werkplek hebt, je een fiets- of dagvergoeding conform de VVT-cao krijgt. Werk jij regelmatig op verschillende locaties, dan ontvang je voor:
    • woon-werkverkeer: € 0,15 voor de eerste 10 km € 0,19 voor de overige km;
    • werk-werkverkeer: € 0,27 per dienstkilometer.

 - Wanneer heb ik recht op een urencontract?

Als je 12 maanden bij DuoZorg in dienst bent, dan heb je recht op een passend urenaanbod. Als je een vast urenaanbod accepteert, dan heb je recht op betaling van die vaste contracturen. Je hebt dan natuurlijk ook de plicht om die uren te werken.

 - Ben ik nog vrij om flexibele uren te maken?

Dat ligt aan het type arbeidsarbeidsovereenkomst dat je hebt. Als je een oproepovereenkomst hebt, bepaal je zelf hoeveel uur je werkt, maar bij een urencontract ben je verplicht om ten minste het aantal contracturen te werken. Daarnaast verwachten wij bij een vast urencontract van jou dat je een deel van de feestdagen werkt en je vakanties in overleg met DuoZorg Uitzendbureau regelt.